Tips bij pech

De auto heeft binnen ons bestaan een hele belangrijke, nagenoeg onmisbare, plaats ingenomen. Op het (over)volle Nederlandse en Europese wegen netwerk zijn uitval en/of ongeval geen uitzondering, maar helaas aan de orde van de dag. Maar wat te doen in een pech situatie? 

Veiligheidspakket

Het gebeurd maar al te vaak dat we met onvoorziene omstandigheden te maken krijgen. Het is daarom in ieders belang dat items die in een noodsituatie belangrijk zijn, bij elkaar opgeborgen zitten en direct en gemakkelijk voor handen zijn. Zorg er daarom voor dat u een noodpakket (safetybag) in de auto heeft liggen. Bovendien houd u rekening met de verplichte veiligheidsartikelen voor in de auto, voor zowel in Nederland als in het buitenland. Als u in het desbetreffende land niet in bezit bent van div. verplichte veiligheidsartikelen bent u strafbaar en kan de politie u een boete geven.

Gevarendriehoek

Het is verplicht om een gevarendriehoek te plaatsen als een auto stil komt te staan op een plaats waar deze niet tijdig door naderende bestuurders kan worden opgemerkt. Staat de auto met pech, dan moet men binnen de bebouwde kom de gevarendriehoek goed zichtbaar plaatsen op een afstand van ongeveer 30 meter in de richting van het verkeer waarvoor u niet tijdig te zien bent. Op autowegen en autosnelwegen plaatst u de gevarendriehoek op ongeveer 100 meter afstand. Zet ook altijd de knipper waarschuwingslichten van de auto aan.  

Noodhamer

Zorg dat u de veiligheidshamer binnen handbereik monteert. Wanneer de auto ter water komt en u de gordels door moet snijden en ramen moet inslaan, moet dit snel gebeuren. Monteer de hamer bij voorkeur bij de bestuurdersplaats en niet in een kastje (helemaal niet in de kofferbak ! ). Zorg ervoor dat u hem goed vastmaakt ! Sla bij voorkeur een zijruit of dakraam kapot, niet de voor of achterruit. Deze zijn van gelaagd glas gemaakt en maken het moeilijker om kapot te slaan. Sla in de hoek van het glas, daar breekt het glas het snelst.  

Veiligheidsvesten

Wanneer u met de auto (met pech) stil komt te staan en de situatie erom vraagt dat iedereen een waarschuwingsvest draagt, is het aan te raden om minimaal 2, maar liefst meerdere veiligheidsvesten voor handen te hebben. In diversen Europese landen dient u minimaal 4 veiligheidsvesten bij u te hebben (zie ook Europese regelgeving).  

Lampenset

Het is niet verplicht een set reservelampen in je auto te hebben. Gaat er echter onder het rijden een lamp stuk, dan moet u deze wel ter plaatse kunnen vervangen ! Het is dus aan te raden een set reservelampen in de auto te hebben. Het komt geregeld voor dat men onderweg wordt staande gehouden door een politieagent omdat het achterlicht niet werkt. Heeft u dan een set reservelampen bij u en kunt u het defect zelf verhelpen dan krijgt u vaak geen bekeuring. Echter heeft u geen reservelampen bij u, is de kans op een bekeuring groot.  

Verbanddoos

Zowel een brandblussers als een verbanddoos zijn in Nederland niet verplicht. Toch is er in het verleden vaak een hoop narigheid voorkomen doordat een oplettende automobilist hulp aanbood
en kon aanbieden omdat hij een brandblusser of een verbandtrommel bij zich had.